e-MIX / e-MASTERING

e-mix/
e-mastering

MIX oz. mešanje zvoka je proces kombiniranja večsteznega zapisa v eno stezo. Le-ta je lahko mono, stereo ali surround. Osnovni pristopi pri mešanju zvoka so: nivojska postavitev, izenačevanje (EQ), kompresija, stereo postavitev, itd. Pristop mešanja zvoka je odvisen predvsem od glasbene zvrsti ter kakovosti posnetega materiala. Proces običajno izvaja inženir zvoka v sodelovanju s producentom posameznega projekta.

MASTERING je zadnji kreativni korak v audio postprodukciji. Lahko mu rečemo tudi “kritično poslušanje” in finalizacija. Namen masteringa je optimizacija zvočnih elementov mixa za predvajanje na vseh sistemih in medijih. To lahko dosežemo z dosledno uporabo različnih zvočnih procesorjev: EQ-jev, kompresorjev, limiterjev, itd. Osnovno poslanstvo masteringa torej NI pridobivanje na glasnosti, ampak na kvaliteti!

Nudimo Vam profesionalen “online” mix in mastering. Zaupajte nam vrsto projekta ter kakšno obliko končnega posnetka si želite!
Ali imate referenčni posnetek, ki bi se mu radi zvočno približali?
Pišite nam in pogovorili se bomo o vseh možnostih sodelovanja!

osnovni napotki in zahtevani formati

Ohranjajte svoj mix čist in dinamičen! Ne uporabljajte kompresorjev in limiterjev na stereo mix bus-u, razen v primeru, da sta omenjena procesorja del zvoka samega mixa!
V tem primeru se priporočamo za dve verziji: procesirano in neprocesirano. Najglasnejši del v skladbi naj ne preseže -3dBFS na master bus-u!

Formati, ki so sprejemljivi za obdelavo so WAVE ali AIFF (uncompressed PCM) v enaki resoluciji, kot je bila uporabljena pri mixdownu! Priporočamo 24-bit ali 32-bit FP datoteke, v kritičnih primerih (ko ni druge možnosti) lahko tudi 16-bit, z 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz ali 96kHz vzorčenjem! MP3, AAC in drugi kompresirani formati niso zaželjeni!